Met strategische optimalisatie zijn mooie posities te behalen in zoekmachines, maar wat baat het als klanten klikken … en u vervolgens niets interessants te bieden hebt om ze te overtuigen? De ontbrekende schakel heet contentmarketing.
Wat is SEO?
SEO is niet alleen een modieuze term, maar ook een flinke business die nog elke dag groeit. Letterlijk betekent SEO optimalisatie voor zoekmachines. In de praktijk komt dit neer op het streven naar een optimale visibility en positie van content in de organische resultaten van zoekmachines.
SEO is geen exacte wetenschap. Bij gebrek aan een toverformule moeten we het doen met een reeks best practices. SEO-experts zitten de hele tijd in een wedloop: hoe snel begrijpen ze de nieuwste evoluties en doorgronden ze de behoeften van de algoritmes van Google (en Bing)?
Gelukkig komen enkele vaste elementen steeds terug. De belangrijkste ingrediënten van natuurlijke referencing zijn:
– een gestandaardiseerde interface volgens de UX-normen,
– kwaliteitsvolle inkomende links,
– een onberispelijke contentarchitectuur (meta tags, titels, tussentitels),
– een kwaliteitsvolle inhoud.
Waarom contentmarketing belangrijk is
Waar haalt u de kwaliteitsvolle inhoud die zo belangrijk is voor uw visibility en zelfs onmisbaar voor een geslaagde SEO? Juist, uit contentmarketing (of: marketing met behulp van inhoud). Die inhoud komt tot stand in verscheidene fasen.
In de eerste fase bepaalt u de persona’s voor uw contentmarketing. U zou immers op een dwaalspoor zitten als u kwaliteitsvolle content aanbiedt op een domein dat uw doelgroep koud laat. Analyseer dus eerst welke problemen uw doelgroep bezighouden.
Essentieel, want als Google in 2020 één obsessie heeft, dan is het deze: elke zoekopdracht zo goed mogelijk beantwoorden.
De volgende fase is al even belangrijk: aangepaste content voor uw klanten en prospects zoeken. Als u denkt dat zij spontaan belangstelling opbrengen voor uw merk of producten, dan zit u opnieuw op een dwaalspoor. Help uw lezers veeleer om hun problemen op te lossen en wek hun belangstelling met thema’s die zij boeiend vinden.
Eigenlijk dient u op dezelfde manier te redeneren als de redacteurs van een magazine of tv-journaal. Bij het selecteren van de onderwerpen houden zij rekening met de interesse van hun lezers. In dit verband is er ook een trucje om uw contentmarketing efficiënter te maken: stel een redactionele planning op.
Als u de onderwerpen gevonden hebt, moet u nagaan of ze SEO-potentieel hebben. Analyseer daarvoor hoe uw concurrenten scoren op dezelfde zoekopdrachten. Als u uw concurrenten kent, moet u ervoor zorgen dat uw content beter is. Want dan hebt u goud in handen: u boost de conversie van uw lezers en u lokt de Google-robots naar uw pagina’s, zodat uw visibility stijgt.
Wat was het leven eenvoudig toen we ons alleen om trefwoorden hoefden te bekommeren. Vandaag moet de redacteur de semantiek van de tekst perfect beheersen. Dan begrijpen Google en Bing waarover uw tekst gaat en hoe die voldoet aan populaire zoekopdrachten. Het talent van de redacteur blijkt hierbij doorslaggevend. Hij maakt het verschil voor content die tegelijk kwalitatief en “SEO-friendly” is.
Wij bespreken graag uw behoeften aan contentmarketing!